Op Broeklander worden zo’n 200 melkgeiten gehouden. Deze worden twee keer per dag gemolken. Naast geiten zijn er natuurlijk ook een groep lammeren en een paar stoere bokken.

Het bedrijf

De boerderij ligt in een landelijk gebied in het zuidwesten van Drenthe in de gemeente Meppel. Sinds 2000 is het bedrijf biologisch, wat betekent dat er geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Ook wordt er extra aandacht besteed aan de huisvesting en de voeding van de dieren. De melk wordt deels geleverd aan een melkcoöperatie en deels gebruiken we het zelf om kaas van te maken. Deze kaas verkopen we onder meer in onze eigen boerderijwinkel.

Geit in de wei

Geiten kunnen van nature grote afstanden afleggen om aan voedsel en water te komen. Ze zijn ook erg kieskeurig en nemen hier en daar een hapje. We kunnen dat goed zien bij onze geiten. Al etende lopen ze constant hun hele beschikbare weide op en neer, het maakt de dieren niet uit of deze 1 hectare groot is of 5 hectare. Weidegang is één van de belangrijkste aspecten van de biologische geitenhouderij. In de weide staan verschillende grassen en kruiden om de geiten het gevarieerde menu voor te schotelen waar ze behoefte aan hebben. Als het weer het toelaat gaan de geiten in maart naar buiten en meestal duurt het weideseizoen tot in november. ‘s Nachts en in de winter verblijven de dieren in de ingestrooide potstal. Daar worden ze gevoerd met biologisch geteeld voer: kuilgras, hooi, grasbrok, gehakseld graan en biologisch krachtvoer (brokjes).

Het jaar rond

Net als de koe, het konijn en de mens geeft een geit pas melk als ze nakomelingen heeft gehad. Als onze lammeren acht maanden oud zijn worden ze voor het eerst gedekt. Vijf maanden later krijgen ze dan voor het eerst lammeren en begint hun leven als melkgeit. De volwassen geiten worden in september gedekt. In februari hebben we onze jaarlijkse ‘babyboom’ en beginnen de geiten weer melk te geven.

Fokkerij

Fokkerij is heel belangrijk, omdat je daarmee je dieren en dus ook je bedrijfsresultaat kunt verbeteren. Van de beste geiten houden we boklammeren aan en voor de nodige bloedverversing kopen we zo nu en dan een bokje van een ander bedrijf. In onze fokkerij kijken we niet alleen naar melkgift, maar ook naar gezondheid. Een geit moet een goede productie ook jarenlang vol kunnen houden en dat kan alleen als ze sterk van lichaamsbouw is en zo weinig mogelijk vatbaar voor ziektes. De ‘probleemloze oudjes’ van 8 jaar en ouder zijn voor ons belangrijke geiten.